Ryby – opomíjená součást jídelníčku nejen pro sportovce
Zdravý jídelníček je základem pro zdravý život. O tom není sporu. V posledních dekádách závratně narůstal počet úmrtí, která byla spojena s kardiovaskulárními obtížemi. V České republice je tento druh smrti nejčastějším. To je jeden z důvodů, proč se lidé napříč věkovými kategoriemi snaží napravit svůj dosavadní jídelníček. Ten je totiž alfou a omegou života prožitého vitálně.
Dnešní trh je již v uvozovkách přesycen módními doplňky výživy. To není myšleno zle, naopak! Kvalitní strava je již běžně dostupné v obchodních řetězcích. A i její ceny se poměrně umoudřily. Přesto však zůstává pravdou, že pokud člověk chce jíst lépe, chutněji – prostě jíst fit – musí si z rozpočtu ukrojit větší díl.
Přitom ale není vždy potřebovat drahé bio potraviny. Základem pestré a vyvážené stravy jsou velmi dostupné věci jako zelenina, ovoce, ořechy atd. Co ale v naší stravě – v České republice speciálně – chybí, jsou ryby. Rybníkářská velmoc střední Evropy a sladkovodní ryby tvoří pouze mizivé procento toho, co sníme? Jasně, jsou tučnější než mořské, obsahují méně vitamínů a tak dále, nicméně prostě toto maso je nejzdravějším! A kdybychom alespoň konzumovali mořské plody a jiné. Jenže i v tom zaostáváme (alespoň dle statistik Evropské unie).
Čím je rybí maso tak prospěšné, že si zasloužilo vlastní článek? Především je dietní. Obsahuje spoustu bílkovin a tuky, které jsou však pro náš organismus učiněným blahem. Jsou to tak zvané omega nenasycené mastné kyseliny. Ty například tvoří ochranu před škodlivým cholesterolem. Navíc si je tělo nedokáže samo syntetizovat, a je tak nezbytné je dodávat formou potravy.
Mezi nejlepší druhy patří především ty mořské. Díky nim se totiž do těla dostává i množství minerálů, vitamínů a stopových prvků, kterých jinak máme ve stravě málo. Nejoblíbenějšími jsou například tuňák, makrela, platýs, sleď či losos; z českých pak štika, candát a samozřejmě kapr.
Dopřávat by si je měli především sportující lidé, jelikož jsou ideálním zdrojem makronutrientů. Navíc jejich konzumace napomáhá regeneraci organismu.